Opinie


Grazie di cuore per le vostre parole:)

Opinie o szkole, lektorach i zajęciach, które mogą Państwo przeczytać na naszej stronie internetowej otrzymaliśmy przez Internet lub też zostały napisane w ankietach, które przeprowadzamy na koniec każdego kursu. Ich autorzy wyrazili pisemną zgodę na ich publikację w internecie, za co serdecznie dziękujemy.


OPINIE O SZKOLE UNIVERSITALIS

142.
 Agnieszka
29 Czerwiec 2017, 20:00
Zarówno szkoła jak i pani Ania - fantastyczne. Na zajęciach jest świetna atmosfera, pani Ania ma dużo cierpliwości i nawet najnudniejsze gramatyczne zagadnienia potrafi ciekawie wytłumaczyć. Na zajęciach jest dużo gier i interaktywnych materiałów. Bardzo podobało mi się to, że każdy uczestnik zajęć na każdych zajęciach ma dużo okazji do mówienia po włosku. Materiały przygotowane przez szkołę są świetne i bardzo pomagają w nauce. Na pewno zapiszę się na kolejny semestr i mam nadzieję, że Luna*** też będzie na niego chodzić.

***Luna - młoda labradorka, pies Ani, który bywa w szkole, tylko dla towarzystwa :)

141.
 Małgosia
29 Czerwiec 2017, 20:00
Zajęcia są bardzo dobrze przygotowane, z bardzo dużą ilością wiedzy, ułożone bardzo przystępnie. Pani Ania jest rewelacyjnym nauczyielem, z przyjemnością zapiszę się na kolejny semestr. Bardzo podobały mi się zajęcia z Luną , która jest wspaniała. Atmosfera na zajęciach bardzo sprzyjała nauce. Ilość pracy domowych była odpowiednim motywatorem do samodzielnej nauki. Wszystko super :)

***Luna - młoda labradorka, pies Ani, który bywa w szkole, tylko dla towarzystwa :)

140.
 Kasia
29 Czerwiec 2017, 20:00
Bardzo polecam zajęcia, ponieważ na zajęciach można było odczuć, że każdym pani Ania się interesuje, opiekuje. Dodatkowo potrafi zmotywować do działania. Jako osoba początkująca nie miałam okazji zrazić się do języka włoskiego (wiem, że to diwnie brzmi :)) Byłyśmy traktowane jako grupa, a nie poszczególne jednostki, co powodowało, że na zajęcia przychodziłam z przyjemnością.

139.
 Magdalena
29 Czerwiec 2016, 9:20
Bardzo ciekawe zajęcia dostosowane do potrzeb słuchacza, powtarzanie materiałów z poprzedniej lekcji. Świetna lokalizacja.

138.
 Małgorzata
27 Czerwiec 2016, 13:30
Dobra lokalizacja szkoły, profesjonalny lektor, weryfikacja przygotowania do zajęc, miła, bezstresowa atmosfera.

137.
 Artur
20 Czerwiec 2016, 19:45
Pracę lektora na zajęciach oceniam bardzo dobrze. Pani Monika zawsze jest przygotowana do pracy. Zawsze kładzie duży nacisk na wymowę oraz poprawne posługiwanie się językiem. Pani lektor bardzo motywuje.

136.
 Jeremiasz
18 Czerwiec 2016, 15:30
Szkołę jak i pracę lektora oceniam bardzo wysoko. Jestem zadowolony ze spędzonego tu czasu oraz moich postępów w nauce. Bardzo pozytywie oceniam platformę e-learningową. Nauka słówek była prosta, zabawna, przyjemna i skuteczna. Platforma również świetnie służy powtarzaniu nauczonych już słówek. Pierwszy raz miałem styczność z taką formą nauki i jestem z niej bardzo zadowolony.Cieszę się, że trafiłem do tej szkoły.

135.
 Karolina
21 Styczeń 2016, 20:30
Zajęcia są bardzo fajne i panuje dobra atmosfera. Dużym atutem są małe grupy, gdzie każdy może się wypowiedzieć. Indywidualne podejście do każdego uczestnika kursu przekłada się na szybkie postępy w nauce.

134.
 Dorota
19 Styczeń 2016, 19:00
Nie nudziłam się na zajęciach, było miło, przyjemnie, ale jednocześnie nauczyłam się więcej niż planowałam.

133.
 Agnieszka
19 Styczeń 2016, 18:55
Moim zdaniem zajęcia były ciekawe, odpowiednio dostosowane do poziomu grupy, przebiegały w przyjemnej, bezstresowej atmosferze. Oceniam je bardzo dobrze. Panią Monikę oceniam jako nauczyciela kompetentnego, ciekawie przekazującego wiedzę, w sposób zrozumiały i przejrzysty.

132.
 Marta
19 Styczeń 2016, 18:50
Program jest bardzo dobrze skonstruowany i realizowany. Dzięki temu wszelkie opóźnienia w nauce (spowodowane pracą) jestem w stanie efektywnie nadrobić w domu. Pani Monika bardzo płynnie przekazuje całe zasady gramatyczne w sposób, który ułatwił mi przyswojenie całej wiedzy :) Pomaga też zapamiętać słówka!

131.
 Cezary
19 Styczeń 2016, 18:40
Uważam, że zajęcia są prowadzone w dobrym szybkim tempie. Nawet gdy zdarzy mi się nie przygotować na zajęcia, sporo rzeczy pamiętam z wcześniejszych zajęć.

130.
 Małgorzata
29 Styczeń 2015, 20:10
Zajęcia w szkole językowej Universitalis oceniam bardzo dobrze z następujących powodów:
- duże zaangażowanie i kompetencje lektora [Anna Skarzynska]
- miła atmosfera na zajęciach
- ciekawa i przejrzysta prezentacja zagadnień
- efektywne wykorzystanie czasu zajęć
- motywowanie uczniów do dalszej nauki

129.
 Monika
24 Styczeń 2015, 12:40
Lektor [Natalia Płatek] prezentuje bardzo wysoki poziom merytoryczny- znakomicie operuje pojęciami i niuansami jeśli chodzi o słówka i idiomy włoskie oraz doskonale orientuje się w strukturach gramatycznych. Zawsze tłumaczy i wyjaśnia zawiłości językowe, zawsze daje możliwość zadania pytania i wypowiedzenia się. Jest na bieżąco ze współczesnym językiem włoskim.

128.
 Agnieszka
24 Styczeń 2015, 12:30
Bardzo dobre materiały dydaktyczne, ambitne i ciekawe. Ciekawy sposób prowadzenia zajęć, żywy i nowoczesny, wykorzystanie zróżnicowanych mediów. Dobre przygotowanie lektora [Natalia Płatek]. Lektor zaangażowany i pełen chęci do przekazywania wiedzy.

127.
 Karolina
14 Styczeń 2015, 17:50
Cieszę się, że wybrałam Universitalis! Jak zwykle nie mam zastrzeżeń. Widać, że staracie się ciągle doskonalić- Quizlet i aktywnie prowadzony fanpage na FB są tego doskonałymi przykładami. Oby tak dalej!

126.
 Angelika
14 Styczeń 2015, 17:45
Zajęcia prowadzone zawsze w radosnej atmosferze, bezstresowo, z pomocą wielu metod dydaktycznych. Ola jest zawsze świetnie przygotowana do zajęć i zaangażowana w każdą lekcję. Polecam każdemu, kto chce uczyć się włoskiego.

125.
 Edyta
14 Styczeń 2015, 17:30
Lektor [Ola Bartosiak] nie spóźnia się na zajęcia, kończy zajęcia o czasie. Można zapytać się o rózne rzeczy, nie tylko te, które są aktualnie przerabiane.

124.
 Daria
22 Grudzień 2014, 19:30
Zajęcia bardzo interesujące- dużo dodatkowych materiałów, także multimedialnych. Pozytywnym aspektem jest to, że lektor [Natalia Płatek] skłania do pracy własej poza lekcjami. Super atmosfera i zaangażowanie lektora. Na plus jest też fakt, że grupa liczyła tylko 3 osoby. Dodatkowo pozytywem jest dostosowanie do indywidualnych wymagań godzinowych.

123.
 Iwona
22 Grudzień 2014, 18:50
Na zajęciach materiał podawany jest w sbosób, aby każdy mógł go przyswoić. Każada rzecz/problem jest wnikliwie tłumaczony. Na zajęciach jest bardzo dobra atmosfera, sprzyjająca uczeniu się.

122.
 Ilona
2 Lipiec 2014, 14:50
Zajęcia były zawsze profesjonalne- zarówno pod względem materiałów dydaktycznych, jak i przygotowania lektora. Łukasz nie pozwalał nam mówić po polsku, dzięki czemu trzeba było zawsze motywować się do systematycznej pracy.

121.
 Łukasz
1 Lipiec 2014, 7:30
Zajęcia były bardzo rozwijające. Mam żal tylko do siebie, że nie zawsze byłem przygotowany. Poleciłem tę szkołę już wszystkim swoim znajomym i nadal będę to czynił.

120.
 Hania
30 Czerwiec 2014, 21:05
Zajęcia nie są monotonne. Są prowadzone w ciekawy i niestandardowy sposób, niespotykany w innych miejscach. Zaangażowanie Łukasza w prowadzenie lekcji jest bardzo duże. Zawsze był przygotowany i pozytywnie nastawiony nawet jeśli miałam zły dzień i nie mogłam złożyć prostego zdania. To wszytsko sprawiło, że na każde zajęcia przychodziłam z ogromną chęcią.

119.
 Klaudia
30 Czerwiec 2014, 11:30
Zajęcia są prowadzone w ciekawy sposób, z wykorzystaniem różnorodnych środków dydaktycznych. Tempo zajęć dostosowane do potrzeb ucznia. Wszystko w miłej atmosferze. Polecam!

118.
 Bartek
27 Czerwiec 2014, 17:20
Zajęcia bardzo mi się podobają.

117.
 Kasia
27 Czerwiec 2014, 15:30
Zajęcia zawsze zaczynamy punktualnie, dużo mówimy po włosku i gramy w super gry przygotowane przez Olę.

116.
 Katarzyna
24 Czerwiec 2014, 17:30
Zajęcia prowadzone były przez Panią Olę fantastycznie. Zawsze przygotowana i chętna do wyjaśniania zagadnień językowych. Bardzo dużo się nauczyłam przez 3 miesiące, a jeśli nie więcej, to wyłącznie przez swoje zaniedbanie. Zamierzam kontynuować naukę w Państwa szkole i zwracam się z gorącą prośbą o umożliwienie mi zajęć z Panią Olą.

115.
 Andrzej
17 Czerwiec 2014, 17:45
Jestem bardzo zadowolony z pracy lektora [Ola Bartosiak]. Potrafi stworzyć dobrą atmosferę do nauki, dotrzeć do ucznia ze swoim przekazem.

114.
 Blanka
17 Czerwiec 2014, 17:40
Po 2 latach nauki mogę rozmawiać w miarę swobodnie na wakacjach po włosku, często słyszę, że bardzo dużo umiem po tak krótkim okresie nauki.

113.
 Kasia
17 Czerwiec 2014, 17:30
Bardzo dziękuję. Jestem bardzo zadowolona.

112.
 Karolina
16 Czerwiec 2014, 19:09
Kolejny semestr i kolejne postępy. W szkole Universitalis uczę się szybciej o efektywniej niż na zajęciach na Uniwersytecie, zapewne dzięki rzetelnemu przygotowaniu do pracy i zaangażowaniu lektora [Ola Bartosiak].

111.
 Angelika
16 Czerwiec 2014, 19:00
Ola jest zawsze przygotowana do lekcji, świetnie tłumaczy i dba o wspaniałą atmosferę na zajęciach. Nauka na kursie to sama przyjemność.

110.
 Agnieszka
05 Czerwiec 2014, 18:35
Zajęcia są bardzo dobrze przygotowane, ciekawie prowadzone, dostosowane do potrzeb uczestników.

109.
 Ola
05 Czerwiec 2014, 18:30
Ola jest świetną lektorką, bardzo cenna jest jej wiedza i opowiadanie o kulturze i życiu we Włoszech.

108.
 Karolina
05 Czerwiec 2014, 18:10
W szkole uczę się już drugi semestr i fakt, że postanowiłam kontynuować naukę sprawia, że moja ocena o szkole, pracy lektora i atmosferze na zajęciach jest bardzo dobra. Szkoła daje możliwość do zdobywania szerokiej wiedzy, doskonalenia wiadomości i cieszenia się z nauki włoskiego.

107.
 Anna
04 Czerwiec 2014, 18:00
Jest bardzo sympatycznie i nie jestem nigdy zestresowana. Łukasz wszystko zawsze chętnie tłumaczy i pomaga w nadrobieniu materiału w razie nieobecności. Fajnym dodatkiem są opowieści o jego pobycie we Włoszech (lub innych miejscach)i dużo słówek i zwrotów z nimi związanych. Podobały mi się materiały szkoły i to, że dużo mówiliśmy.

106.
 Joanna
04 Czerwiec 2014, 15:30
Zajęcia oceniam bardzo wysoko. Bardzo dobre i obszerne materiały ułatwiające naukę i umożliwiające powtórzenia. Punktualność, miła atmosfera, możliwość wyjaśnienia wszystkich wątpliwości. Prowadząca [Ola Bartosiak] bardzo kompetentna.


105.
 Michał
14 Maj 2014, 18.30
Pani Ola Bartosiak jest osobą bardzo komunikatywną, dysponującą wiedzą oraz dobrym podejściem edukacyjnym. Doceniam jej zaangażowanie i poświęcenie dla naszej grupy - zawsze jest w stanie dojść do porozumienia. Tłumaczy zagadnienia w sposób bardzo klarowny. Jestem bardzo zadowolony z poczynianych przeze mnie postępów.


104.
 Wiktor
14 Maj 2014, 18:30
Bardzo fajna atmosfera, zamierzam kontynuować kurs.

103.
 Łukasz
05 Luty 2014, 18:30
Super szkoła i super lektorzy. Wspaniała atmosfera na zajęciach i znakomite materiały. W ciągu 2 semestrów, które spędziłem w Universitalisie nauczyłem się bardzo dużo i polecam tę szkołę wszystkim znajomym.

102.
 Angelika
05 Luty 2014, 18:25
Najlepsza szkoła językowa jaką znam. Wszystko mi się w niej podoba (poziom bardzo wysoki, lektorzy, sposób prowadzenia zajęć i atmosfera na zajęciach). Będę wszystkim ją polecać.

101.
 Karolina
05 Luty 2014, 18:20
Ola jest bardzo zaangażowana w prowadzenie zajęć, jest zawsze przygotowana i punktualna. Nigdy nie przedłużyła zajęć, zawsze odpowiada na nasze pytania i rozwiewa nasze wątpliwości. Materiały szkoły są bardzo dobrze przygotowane i zawierają przekrojowe zagadnienia z każdego tematu. Na pewno będę do nich zaglądała w kolejnych latach nauki języka włoskiego.

100.
 Edyta
05 Luty 2014, 18:15
Zajęcia zaczynają się punktualnie, kończą też. Materiały są bardzo dokładne. Jest dużo słownictwa. Lektor [Ola Bartosiak] jest bardzo dobrze przygotowany do zajęć.

99.
 Agnieszka
04 Luty 2014, 18:45
Zajęcia świetnie prowadzone - duża różnorodność form zajęć, rozwijane zarówno wypowiadanie się pisemne jak i ustne. Wszystko w bardzo miłej atmosferze.

98.
 Agnieszka
04 Luty 2014, 18:40
Zajęcia bardzo dobrze przygotowane, dostosowane do indywidualnych potrzeb.

97.
 Katarzyna
04 Luty 2014, 18:35
Zajęcia były bardzo pożyteczne, szybkie tempo zajęć i wspaniała praca lektora [Ola Bartosiak] wpłynęły na celującą ocenę kursu i miłe wrażenia.

96.
 Ola
04 Luty 2014, 18:30
Opinię o zajęciach mam bardzo dobrą, zawsze Ola była przygotowana i ciekawie przekazywała nam wiedzę. Bardzo ułatwiały naukę gry i krótkie filmy na komputerze. Dziękuję!

95.
 Magdalena
24 Styczeń 2014, 20:10
Zajęcia bardzo interesujące, materiał przekazywany w sposób przystępny. Bardzo pomocne i dobrze przygotowane materiały na zajęcia.
Indywidualne podejście do grupy. Z przyjemnością będę uczęszczać na kolejny semestr i nawet nie zraziły mnie do tego ostatnie zajęcia z imperativo, które pani Ola poprowadziła w sposób cudowny:)

94.
 Katarzyna
24 Styczeń 2014, 20:00
Zajęcia są prowadzone w sposób interesujący, w miłej atmosferze, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i życzeń grupy. Jestem bardzo zadowolona.

93.
 Katarzyna
24 Styczeń 2014, 17:00
Moim zdaniem osiągnęłam główny cel jaki sobie postawiłam, czyli przestałam bać się mówić po włosku. Lektor [Łukasz Kalużny] tak układał plan zajęć, żeby nie można było się znudzić danym zagadnieniem. Na pewno będę kontynuować naukę języka włoskiego.

92.
 Agata
24 Styczeń 2014, 17:00
Jestem zadowolona z zajęć przede wszystkim ze względu na atmosferę, wreszcie przestałam się wstydzić i zaczęłam mówić. Teraz wiem, że popełnianie błędów to pierwszy krok do osiągnięcia perfekcji!

91.
 Marta
22 Styczeń 2014, 20:00
Uważam, że zajęcia w szkole prowadzone są na wysokim poziomie merytorycznym, dają możliwość polepszenia znajomości języka włoskiego dzięki dobrze przygotowanemu lektorowi [Ola Bartosiak]. Atmosfera na zajęciach tylko zachęca do nauki.

90.
 Urszula
22 Styczeń 2014, 20:00
Zawsze mam okazję mówić na zajęciach, co jest dla mnie bardzo ważne. Jest bardzo miła i motywująca atmosfera.

89.
 Marta
18 Styczeń 2014, 15:00
Atmosfera jest przyjemna (uczniów traktuje się po partnersku, a nie wyłącznie jako smutną konieczność). Zajęcia są bardzo zróżnicowane pod kątem wykorzystywanych materiałów, co nie daje efektu znudzenia. Zadania do domu są tak dobierane, aby móc powtórzyć sobie cały materiał z zajęć.

87.
 Marta
18 Styczeń 2014, 15:00
ABardzo sympatyczna i kameralna atmosfera na zajęciach, co daje możliwość szybkich postępów. Małe grupy, dynamiczne zajęcia, nie ma chwili na nudę. Dobre tempo, a jednocześnie nie męczące przez różnorodność stosowanych materiałów. Dużo możliwości wypowiadania się, rozwijania umiejętności pisania przez pisemne prace domowe, krótkie wypracowania.

86.
 Michał
20 Grudzień 2013, 15:00
Zajęcia zawsze są prowadzone w sposób ciekawy. Pani Ola jest osobą bardzo otwartą, która właśnie dzięki swojej otwartości i energii motywuje do aktywnego udziału w zajęciach. Jest osobą niezwykle zaangażowaną, po której widać zadowolenie z wykonywanej pracy. Materiały używane na zajęciach zdecydowanie ułatwiają poznawanie języka i utrwalanie wiadomości. Zawsze przygotowany jest poczęstunek oraz napój, co jest dodatkowo niezwykle miłym gestem. Jestem bardzo zadowolony, zarówno z wyboru szkoły jak i z doboru lektora. Mam nadzieję po przerwie międzysemestralnej kontynuować zajęcia, koniecznie z panią Olą

85.
 Wiktor
20 Grudzień 2013, 15:00
Za dużo prac domowych. Jestem zadowolony z kursu. Metody dydaktyczne Oli uważam za bardzo dobre, potrafi zainteresować danym tematem. Często wprowadza zabawny akcent w lekcję, przez co temat łatwiej się przyswaja. Z miłą chęcią uczęszczam na zajęcia.

84.
 Hubert
17 Grudzień 2013, 08:00
Znakomita atmosfera, przygotowanie merytoryczne lektora [Ola Bartosiak] oraz warunki odbywania zajęć. Najlepsza szkoła językowa do jakiej uczęszczałem!

83.
 Agnieszka
07 Wrzesień 2013, 18:00
Pani Ola jest osobą bardzo kompetentną i wymagającą, tłumaczy jasno wszystkie zagadnienia. Zajęcia z nią były prawdziwą przyjemnością, zawsze coś się działo i nigdy mi się nie nudziło. Pani Ola wykorzystywała dostępne w szkole materiały dydaktyczne i urządzenia tak, że naprawdę dużo się nauczyłam.

82.
 Anna
08 Lipiec 2013, 11:00
Bardzo przyjazna atmosfera na zajęciach, profesjonalne podejście nawet kiedy relacje miały charakter mniej formalny.

81.
 Michał
04 Lipiec 2013, 15:20
Zajęcia sprawiały mi ogromną przyjemność. Zaangażowanie i chęć do pracy lektora [Łukasz Kalużny] było zaraźliwe i motywowało do pracy. Fajna atmosfera, dobra lokalizacja i dobre zaplecze dydaktyczne jak i sprzętowe. Ciężko powiedzieć coś na nie.

80.
 Magda
30 Czerwiec 2013, 19:07
Jestem bardzo zadowolona z tego, że uczęszczam na zajęcia do Universitalisu. Szczególnie cieszą mnie zajęcia z Sarą, która ma bardzo fajną metodykę pracy i potrafi przekazać wiedzę oraz zachęcić do pracy. Cieszę się, że na lekcjach jest bardzo przyjemna atmosfera, która ułatwia przyswajanie treści. Jestem na tak:)

79.
 Paulina
28 Czerwiec 2013, 17:00
Zajęcia z Panią Olą bardzo mi się podobały, nauczyłam się dużej gamy słownictwa w tym semestrze. Najbardziej podoba mi się wykorzystanie krótkich filmów o temacie na każdych zajęciach.

78.
 Michał
27 Czerwiec 2013, 18:05
Jestem bardzo zadowolony z zajęć i ze swoich postępów. Tryb zajęć był niestandardowy, ponieważ chcieliśmy się nauczyć biznesowego włoskiego. Stopień przygotowania lektorki [Ola Bartosiak] był niesamowicie wysoki, tym bardziej biorąc pod uwagę ten niestandardowy tryb.

77.
 Magda
27 Czerwiec 2013, 18:00
Zajęcia ciekawe, prowadzone na wysokim poziomie. Lektorka energiczna z dużą wiedzą językową. Polecam:)

76.
 Julia
26 Czerwiec 2013, 18:40
Nauka języka włoskiego w Universitalisie była bardzo przyjemna. Zajęcia prowadzone były w sposób ciekawy i bezstresowy. Szkoła ta daje możliwość przyswojenia dużej ilości materiału nawet podczas jednego semestru.

75.
 Mateusz
26 Czerwiec 2013, 18:30
Uczęszczanie na kurs było bardzo dobrą decyzją. Dużo się nauczyłem. Pani prowadząca była bardzo kompetentna i uprzejma. Atmosfera była świetna. Ogólnie ocena zajęć jest bardzo dobra czego dowodem jest chęć kontynuowania nauki w Universitalis.

74.
 Anna
26 Czerwiec 2013, 18:30
Zajęcia prowadzone były z pasją. Bardzo fajna atmosfera. Pani Ania zaraża swoim uwielbieniem kultury włoskiej. Polecam każdemu.

73.
 Agnieszka
26 Czerwiec 2013, 18:30
Zajęcia prowadzone w sposób profesjonalny, kompetencje lektora oceniam bardzo wysoko. Atmosfera pracy bardzo pozytywna. Dużo ciekawych informacji na zajęciach: kultura włoska, historia.

72.
 Anna
20 Czerwiec 2013, 19:40
Nauka włoskiego w typowo włoskim klimacie może skutkować tylko dobrymi rezultatami i zadowoleniem.

71.
 Dominika
13 Czerwiec 2013, 20:05
Zajęcia w szkole były bardzo interesujące, atmosfera była bardzo dobra, prowadzone zajęcia były na wysokim poziomie. Ocena szkoły bardzo dobra. Ocena lektora [Ola Bartosiak] również bardzo dobra. I jeśli tylko będę mogła chodzić dalej do szkoły, to na pewno wrócę:)

70.
 Karolina
13 Czerwiec 2013, 20:05
Moja opinia na temat zajęć jest bardzo pozytywna. Nauka w tej szkole językowej daje ogromne możliwości rozwoju. Zajęcia są prowadzone w sposób bardzo ciekawy i zachęcają do uczestnictwa. Atmosfera w szkole jest przyjacielska, wszyscy są dla siebie życzliwi i odnoszą się z szacunkiem. To najlepsza szkoła językowa do jakiej miałam możliwość uczęszczać.

69.
 Karolina
13 Czerwiec 2013, 20:00
Bardzo pozytywnie! Mała grupa i możliwość dokładnego skupienia się na każdym zagadnieniu powodują szybko widoczne efekty pracy - motywują do dalszej nauki:) Lektorka bardzo zaangażowana w przygotowanie uczniów, przyjemna atmosfera, dzięki czemu 1,5h mija w mgnieniu oka.

68.
 Krystyna
05 Czerwiec 2013, 20:10
Zajęcia zawsze rozpoczynają się punktualnie. Lektor jest profesjonalnie przygotowany, zarówno metodycznie jak i z kompletem materiałów. Zajęcia są prowadzone bardzo ciekawie i dostosowane do poziomu wszystkich uczestników. Atmosfera jest miła i zachęcająca do nauki.

67.
 Monika
26 Kwiecień 2013, 11:00
Bardzo miła i przyjacielska atmosfera na zajęciach. Pani Ola wszystko tłumaczy cierpliwie, nawet po kilka razy:)

66.
 Marta
13 Marzec 2013, 15:20
Kompetentni i pomysłowi lektorzy w połączeniu z nauką za pomocą wszelkich dostępnych narzędzi to najlepsza droga do sukcesu. W Universitalis znajdziecie to wszystko plus indywidualne podejście i wspaniałą włoską atmosferę!

65.
 Natalia
28 Luty 2013, 14:40
Jestem zachwycona kursem w Universitalis. Atmosfera szkoły jest niezwykle miła, dlatego zajęcia upływają bardzo szybko - aż za szybko:) Ale, co najważniejsze, przynoszą efekty i motywują do samodzielnej pracy i zgłębianiu tajników języka, mimo nawału obowiązków. Gorąco polecam wszystkim naukę w Universitalis!

64.
 Sebastian
18 Luty 2013, 19:15
Zajęcia prowadzone są w bardzo miłej atmosferze, bez stresu, przez co mogę całkowicie skupić się na nauce i zrozumieniu omawianych zagadnień.

63.
 Magda
18 Luty 2013, 19:15
Lektorka (Ola Bartosiak) bardzo zaangażowana i dobrze przygotowana do pracy lektora. Ogromny zasób słownictwa:)

62.
 Katarzyna
14 Luty 2013, 18:40
Sara jest zaangażowaną i energiczną lektorką. Zajęcia były ciekawe. Niestety z uwagi na brak czasu (co przełożyło się na mniejsze zaangażowanie) nie mogłam w pełni wykorzystać możliwości nauki, które otrzymywałam. Mam nadzieję, że w przyszłych miesiącach nadrobię zaległości i pogłębię znajomość języka włoskiego.

61.
 Monika
14 Luty 2013, 18:40
Przyjemna atmosfera, zabawy, zaangażowanie lektorki, dobrze opracowane metody dydaktyczne zachęcają do dalszej nauki i kontynuowania kursu. Dodatkowym atutem jest podejście do studenta i otwartość na nowe pomysły. Różnorodność proponowanych ćwiczeń nie pozwala się nudzić, a czas upływa zaskakująco szybko. Szkoła i lektorka Sara Brudny godne polecenia!

60.
 Kamil
30 Styczeń 2013, 18:58
Zajęcia w tej szkole są niezwykle interesujące. Przez cały semestr ani razu się nie nudziłem. Zawsze jest ciekawie i wesoło przez co nauka przebiega w miłej atmoaferze. To oczywiście zasługa pani Sary Brudny, lektorka jest bardzo ładną, mądrą i kompetentną osobą. Przede wszystkim potrafi przekazać swoją wiedzę i prowadzić zajęcia w jasny i przystępny sposób. Takie szkoły językowe można polecać z czystym sumieniem wszystkim zainteresowanym.

59.
 Michał
25 Styczeń 2013, 15:00
Jestem bardzo zadowolony z kursów oraz z pracy lektorki [Ola Bartosiak], ponieważ odznacza się ona bardzo wysokimi kompetencjami, znajomością języka i zaangażowaniem. Atmosfera na zajęciach jest bardzo pozytywna i sprzyja nauce. Szkoła językowa ma wysoki poziom z jakim wcześniej nie spotkałem się na kursach komercyjnych.

58.
 Marzena
25 Styczeń 2013, 15:00
Zajęcia są ciekawe i mijają szybko, gdyż wykorzystywane są różnorodne materiały, poruszane są różne tematy z życia codziennego i dotyczące kultury włoskiej, więc można dowiedzieć się wiele nowych rzeczy.

57.
 Filip
17 Styczeń 2013, 18:58
Z zajęć jestem bardzo zadowolony, mogłem uczyć się języka włoskiego w miłej atmosferze. Ogólnie bardzo mi się podobało.

56.
 Katarzyna
17 Styczeń 2013, 18:50
Zajęcia prowadzone były w miłej atmosferze. Przerobiony materiał był powtarzany i ćwiczony na zajęciach (słownictwo), dzięki temu dużo wynosiłam z samych zajęć. Jestem bardzo zadowolona.

55.
Marysia
17 Styczeń 2013, 14:20
Jestem studentką Ani Skarzyńskiej trzeci rok i daję jej najwyższą ocenę. Zajęcia są bardzo urozmaicone, lektorka niezwykle wymagająca i motywująca do pracy. Nie miałam nawet przez chwilę momentu znużenia czy zwątpienia, że opanuję ten język. Grazie tantissimo :)

54.
 Agnieszka
17 Styczeń 2013, 14:17
Zajęcia są bardzo interesujące i prowadzone w miłej atmosferze. Materiał obejmuje szczegółowo dane zagadnienie, a wielokrotne powracanie do tych samych "słówek" pozwala na ich szybkie przyswojenie. Pani Ania jest zawsze perfekcyjnie przygotowana, co również nas motywuje do pracy :-)

53.
 Małgorzata
17 Styczeń 2013, 14:15
Po wielu latach bezowocnej nauki języka nareszcie widzę postępy.

52.
 Agnieszka
10 Styczeń 2013, 20:15
Cieszę się bardzo z wyboru tej szkoły, przede wszystkim są bardzo małe grupy (3-5 osób), zajęcia są różnorodne, wykorzystywane są różne sposoby nauczania i widoczny jest nacisk na rozmowę!!! Lektor pani Sara jest zawsze perfekcyjnie przygotowana do zajęć, ma plan, jest bardzo ambitna i wymagająca.

51.
 Urszula
10 Styczeń 2013, 20:12
Na zajęciach dużo rozmawiamy, grupy są małe, jest przyjemna atmosfera, każdej z nas zależy na jak najszybszym nauczeniu się języka, więc sprzyja to motywującej atmoasferze. Sara jest bardzo kompetentną osobą, przygotowaną do zajęć merytorycznie, a jednocześnie jest komunikatywna i wprowadza "przyjacielską" atmoaferę. Potrafi wszystko dobrze wytłumaczyć.

50.
 Monika
25 Październik 2012, 22:12
Już po raz kolejny uczęszczam na kurs prowadzony przez lektorkę Sarę Brudny. Zajęcia prowadzone przez panią Sarę są ogromną przyjemnością - półtorej godziny mija w mgnieniu oka! Jest to skutek kreatywności i rzetelnego przygotowania lektora do zajęć. Zajęcia różnią się od tradycyjnego nauczania w ławkach, na zajęciach pojawia się sporo ciekawostek kulturowych, gier, a bogaty, różnorodny materiał pozwala traktować lekcję jako dobrą zabawę. Zajęcia są prowadzone w pogodnej atmosferze, pani Sara jest zawsze uśmiechnięta i chętnie służy pomocą, także nie ma stresu i wstydu u uczących się języka aby próbować mówić po włosku.Ogromnym atutem lektorki jest jej zaangażowanie w przekazywanie materiału i poważne podejście do wykonywanej pracy. Jestem bardzo zadowolona z zajęć u p. Sary, będę z przyjemnością uczęszczać na kolejne lekcje!

49.
 Agnieszka
17 Lipiec 2012, 18:20
Zgadzam się ze wszystkim poprzednimi opiniami, a w szczególności z tą ostatnią (Kasi S.).  
Na zajęcia w Universitalis chodziłam 3 semestry. Również przygotowywałam się do egzaminu na poziomie B2, z tym, że był to egzamin międzynarodowy CELI 3. Polecam każdemu kto chce się przygotować do egzaminu szkolnego, międzynarodowego i nie tylko. Zajęcia w tej szkole to nie tylko nauka, ale i świetna zabawa! Pani Ania swoim podejđciem do ucznia i języka swoją pasją potrafi zarazić każdego!
Również potwierdzam sprawne działanie "servizio di emergenza", które pozwoliło zwalczyć moją "depresję" przedegzaminacyjną  
Universitalis TO NAJLEPSZA SZKOŁA JĘZYKOWA!!

48.
 Paula
29 Czerwiec 2012, 12:14
Gorąco polecam szkołę Universitalis i zajęcia z Panią Ania jej podejście do zajęć jest bardzo profesjonalne. Na każdych zajęciach dostawałam bardzo dużo materiałów pomocniczych. Lekcje są wielką przyjemnościa i panuje na nich bardzo miła atmosfera.

47.
 Kasia S.
23 Czerwiec 2012, 11:56
Ciao a tutti affascinati dal suono della lingua italiana ! To już mój drugi rok z Universitalisem, pora zatem zabrać głos na forum ;-)
Od pierwszego semestru wiedziałam, że będę kontynuować naukę w szkole. Przygotowywałam się do egzaminu certyfikacyjnego na poziomie B2 na Uniwersytecie Warszawskim. Wiedziałam, że czeka mnie dużo pracy i że bez dobrego lektora, nie będę w stanie sobie poradzić. Universitalis zapewnił mi wszystko, czego potrzebowałam- kompetentnego i doświadczonego lektora, różnorodne materiały, indywidualne podejście do ucznia. Moje prośby i sugestie spotykały się natychmiastową odpowiedzią w postaci ćwiczeń, tabel i pomocy teoretycznych.
Na wagę złota są też słowniczki do każdego działu tematycznego, przygotowane przez lektorkę. Do tej pory uzbierałam dwa segregatory, a powtarzając słówka pomiędzy zajęciami na uczelni, nieraz znajomi pytali mnie, skąd pochodzą moje materiały.
REZULTAT? Egzamin ZDANY z pozytywną oceną, do tego maksimum punktów z egzaminu ustnego.
Muszę jeszcze wspomnieć o "servizio di emergenza di Universitalis"- veramente molto efficace ;-) Polecam w przypadku nagłych napadów paniki "przedegzaminacyjnej". Pani lektorka ze spokojem w głosie odpowie na wszystkie absurdalne pytania i zapewni o pełnym sukcesie na każdej "provie" :-)
Włoskiego uczcie się z Uniwersitalisem - WARTO!

46.
 Hubert Ś.
22 Czerwiec 2012, 13:49
Serdecznie polecam kursy w szkole Universitalis. Chodzę na zajęcia indywidualne z Panią Sarą. Znakomita lektorka - dobrze przygotowana do zajęć, wymagająca ale sympatyczna, cierpliwa, prowadząca w zajęcia w bardzo dynamicznym tempie - nie wiadomo kiedy mijają zajęcia! Szefowa Szkoły, Pani Ania, także zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie przy dogadywaniu szczegółów kursu i w późniejszych kontaktach - była elastyczna i starała się dostosować do moich potrzeb.
 
Raz jeszcze polecam!

45.
 Michał
20 Czerwiec 2012, 22:19
Z radością potwierdzam wszystkie pozytywne opinie o szkole. Miałem przyjemność uczestniczyć w zajęciach indywidualnych z p.Sarą i oto moje wrażenia:
 
-pełen profesjonalizm w przygotowaniu i prowadzeniu zajęć, cały czas dzieje się coś ciekawego, co owocuje bardzo szybkim przyswajaniu wiedzy
-miła atmosfera, ciągła komunikacja po włosku (mimo nauki na podstawowym poziomie), dużo konwersacji to dokładnie to czego oczekiwałem
-elastyczność nauczania i możliwość dostosowania nauki do naszej szybkości przyswajania wiedzy
 
Polecam szkołę i wspaniałą nauczycielkę p.Sarę.

44.
 Hanna
20 Czerwiec 2012, 11:37
Szkoła jest genialna. Ciekawie prowadzone zajęcia, unikalne materiały przygotowane specjalnie dla szkoły, wysoki poziom nauczania a jednocześnie świetna atmosfera. Gorąco polecam
Hanna

43.
 Katarzyna K.
18 Czerwiec 2012, 18:14
Szkołę Universitalis gorąco polecam wszystkim.  
Tym, którzy chcą znajomość włoskiego poszerzyć, ale i tym,  
którzy zaczynają kurs z nadzieją, aby za rok w Rzymie zamawiając kawę
w "Tazza D'Oro" móc powiedzieć coś więcej niż "grazie".  
Zajęcia bardzo zróżnicowane. Indywidualne podejście do każdego słuchacza.
Pani Aniu, dziekuję.

42.
 Anna M.
14 Czerwiec 2012, 16:33
Universitalis jest kolejną szkołą języka włoskiego, w jakiej zaczęłam naukę I NIE ŻAŁUJĘ !!!  
Dzięki pani Ani Skarzyńskiej zajęcia są bardzo urozmaicone, prowadzone w ciekawy sposób, z użyciem przeróżnych materiałów poza podręcznikiem, a w dodatku w niezwykle przyjemnej , prawie domowej atmosferze, przy herbatce z ciasteczkiem  
 
Gorąco polecam to miejsce wszystkim, którzy chcą się nauczyć włoskiego !

41.
 Ewa
14 Czerwiec 2012, 16:30
Szkoła dla tych, co chcą się uczyć i robić postępy. Otrzymuję świetne materiały dydaktyczne: przygotowane bogate słownictwo dotyczące omawianego tematu, wydrukowane wybrane artykuły, materiały do obejrzenia/ przesłuchania.  
Lektorka poszerza słownictwo, biorąc pod uwagę zainteresowania studenta.  
Istnieje możliwość powrotu do niektórych zagadnień gramatycznych w ciekawej  
i przystępnej formie. Otrzymuję inteligentne prace domowe i materiały służące powtórkom.
Profesjonalna i wyjątkowa Pani Ania, umiejętnie mnie mobilizuje.
Wracam tu, bo postęp w nauce języka jest nieunikniony.
Wracam tu, by prowadzić ciekawe rozmowy, z coraz większą swobodą po włosku.

40.
 Patrycja85  
14 Czerwiec 2012, 14:29
Szkoła w pełni spełnia moje oczekiwania. To już mój drugi z kolei kurs i nie wyobrażam sobie nauki w żadnej innej szkole. Atmosfera na zajęciach jest bardzo pozytywna i przyjacielska, to jednak nie zmienia faktu, że zajęcia są bardzo wymagajace i z każdymi zajęciami czuję duży postęp w nauce.  
Wybór tej właśnie szkoły to był strzał w dziesiątkę!:)

39.
 Dominik  
14 Czerwiec 2012, 04:24
W swoim życiu miałem przyjemność uczenie się trzech języków włoskiego, angielskiego i rosyjskiego - miałem więc możliwość spotkać wielu lektorów i zwiedzić kilka szkół językowych.  
Na podstawie tych doświadczeń, w pełni świadomie stwierdzam, że Universitalis to najlepsza szkoła w jakiej miałem możliwość się uczyć a Ania to najlepsza lektorka ze wszystkich z którymi miałem możliwość pracować.  
Szczerze polecam. Do zobaczenia na zajęciach.

38.
 Andrzej  
13 Czerwiec 2012, 12:34
Szkoła „Universitalis” to miejsce, w którym nauczysz się języka włoskiego w sposób niekonwencjonalny i z wykorzystaniem autorskich metod nauczania. Zajęcia prowadzone są rzetelnie i skutecznie, w małych grupach, a w ich trakcie duży nacisk kładziony jest na komunikację, dzięki czemu szybko zostaje przełamana bariera w mówieniu. „Universitalis” to miejsce tworzone z pasją, a nie kolejna szkoła językowa, jedna z wielu, która reklamuje się jako najlepsza na rynku lub w Warszawie. Jeżeli jeszcze nie jesteś przekonany do wyboru tego miejsca, pierwsza lekcja rozwieje wszelkie Twoje wątpliwości. Gorąco polecam!

37.
 ewa  
13 Czerwiec 2012, 11:33
Polecam Centrum Językowe Universitalis wszystkim, którzy chcą skutecznie nauczyć się włoskiego. W szczególności polecam zajęcia z p. Anią Skarzyńską, która potrafi zmotywować uczniów do intensywniejszej pracy i zainteresować wszystkim, co jest związane z Włochami. W Universitalis można nie tylko nauczyć się języka, ale takze poznać kulturę tego pięknego kraju. Dodatkowym atutem szkoły są bardzo przytulne sale, w ktorych odbywają się zajęcia, aż nie chce się stamtąd wychodzić !  
 
Jeśli chcesz uczyć się włoskiego, to p. Ania jest najlepszym nauczycielem w Warszawie ! Przez wiele lat była pracownikiem naukowym UW, jest specjalistką w swojej dziedzinie i potrafi nauczyć nawet tych "opornych" językowo. Miałam do czynienia z kilkoma lektorami j. wloskiego, ale odkąd trafiłam na p. Anię, to wiem, że nikt inny nie ma takiego podjeścia do uczniów i do języka jak ona.

36.
 Paula  
11 Czerwiec 2012, 16:47
Zgadzam się z przedmówcami, jest to świetna szkoła włoskiego! Uczęszczam do niej zaledwie parę miesięcy a już widzę duże efekty! Zajęcia z Panią Skarzyńską są bardzo wartościowe, zawsze ciekawie prowadzone, wykorzystywanych jest bardzo wiele materiałów do nauki. To wszystko powoduje, że nauka włoskiego sprawia mi czystą przyjemność! Szczerze polecam! :)

35.
 Julita  
06 Czerwiec 2012, 13:32
Universitalis to szkoła wyjątkowa, gdyż Pani Ania – jej właścicielka jest wyjątkowa! Otwarta, zawsze uśmiechnięta, pełna zaangażowania i pasji, ale przede wszystkim niezwykle PROFESJONALNA! Nauka w szkole to nie tylko przyjemność, ale bardzo efektywnie spędzony czas. Perfekcyjnie przygotowane materiały, przemyślane zajęcia, skrupulatnie realizowany program – wszystko to sprawia, że studenci z łatwością angażują się w naukę języka. Kameralna atmosfera oraz indywidualne podejście do każdego ucznia dodatkowo wyróżnia szkołę na warszawskim rynku!  
 
Polecam serdecznie!

34.
 madelaine  
05 Czerwiec 2012, 18:26
Do szkoły Universitalis chodzę od 7 miesięcy i cieszę się, że tutaj trafiłam! Grupy są kameralne, a Pani Anna Skarzyńska jest lektorką przez wielkie L. Zajęcia prowadzi w sposób ciekawy i różnorodny z wykorzystaniem wielu metod dydaktycznych - o monotonii nie ma tutaj mowy! Udostępnia WIELE autorskich materiałów, które są bardzo pomocne. Nie "lecimy" karteczka po karteczce z podręcznika. Lekcje mijają jak z bicza strzelił, a wspomnę, że chodzę na zajęcia które trwają 135 minut . Wychodzę z dużą partią materiału do przerobienia i nie mniejszą pracą domową... Pani Ania uczy z pasją i widać, że lubi to, co robi - a to napędza uczniów i sprawia, że nasze spotkania są fajne i interesujące. Według mnie, warto przyjść do tej szkoły. Na pewno jeśli ktoś chce się nauczyć języka - to się go tutaj nauczy!

33.
 Kasia  
24 Maj 2012, 17:19
Tutti sanno che l'italiano è una lingua bellissima ma non tutti sanno che la signora Anna Skarzynska è un'insegnante eccezionale e UniversItalis è una scuola dove imparare l'italiano fa piacere. Ho scelto UniversItalis in ottobre 2011 e mi piace un sacco studiare in UniversItalis. Atmosfera na zajęciach jest bardzo przyjemna, niemalże domowa, grupy niewielkie, a jednocześnie pani Ania jest wymagająca i profesjonalna, zawsze świetnie przygotowana do zajęć i nie liczcie na to, że pracę domową zdążycie odrobić w ciągu 5 minut przed zajęciami ;-). Naprawdę miły i pożyteczny sposób spędzenia wolnego czasu! Szczerze polecam!

32.
 asia  
28 Grudzień 2011, 00:26
Zajęcia z Anią to sama przyjemność :) Są zawsze świetnie przygotowane, atrakcyjne, ciekawe. Po każdej lekcji wychodziłam ze świadomością, że moja italianistyczna wiedza znacznie się pogłębiła. Ania jest obiektywnie najlepszą i najbardziej zaangażowaną lektorką, jaką spotkałam. Polecam!!!

31.
 Lukasz  
01 Grudzień 2011, 23:20
Niewielu jest tak dobrych i rzeczowych nauczycieli. Miałem zajęcia z Praktycznej Nauki Języka Włoskiego na Uniwersytecie Warszawskim z P.Anna i muszę stwierdzić, że były one pasjonujące i rozwijające. Zawsze otrzymywaliśmy wiele dodatkowych materiałów, mogliśmy zadawać gro pytań, Pani Anna sięgała do konkretnych źródeł i udzielała wyczerpujących odpowiedzi. Wyniosłem bardzo wiele z tych zajęć i z rozrzewnieniem wspominam czas nauki z Panią Anną. (appioppare). Cechowało ją pragnienie nauczenia, nie tylko uczenia (wylozenia materialu) i ten cel osiągała. Nauka pełna świeżości, profesjonalizmu i WŁOSKOŚCI to zajęcia z Panią ANNĄ!!! POLECAM

30.
 Ela  
22 Listopad 2011, 15:39
Polecam Panią Annę Skarzyńską jako nauczycielkę j. włoskiego wszystkim tym, którzy chcą:  
- mieć całą gramatykę w małym paluszku;  
- wyrzucić słownik (bo po co ma leżeć bezużytecznie na półce skoro prawie wszystkie słówka będzie się znało na pamięć);  
- odpowiadać płynnie, poprawnie i bez namysłu na wszystkie pytania po włosku będąc obudzonym nawet w nocy o północy;  
- zawstydzać Włochów wytykając im błędy językowe.  
 
A tak na poważnie: nie znam lepszej nauczycielki j. włoskiego :)

29.
 Aleksandra  
20 Listopad 2011, 20:09
Zajęcia z Anią Skarżyńską to była sama przyjemność. Jestem oporna na naukę języków, a po pierwszym miesiącu opada mi zapał i już wymyślam sobie usprawiedliwienia by nie pojawić się na lekcji (pomimo, że płacę za nie). Na kursie prowadzonym przez Anię było zupełnie inaczej. Każde zajęcia były prowadzone z żartem, swobodą ale i konsekwencją. Nie wiem jak ona to robiła, ale ja wychodziłam zrelaksowana i nauczona! Ania korzysta z niekonwencjonalnych metod nauki:filmy, , gry interaktywne prowokujące do mówienia, improwizacje a cała nauka przebiega w atmosferze akceptacji i wsparcia dla każdego ucznia. Zachęcam i zdecydowanie polecam naukę języka włoskiego w Universitalis!

28.
 Jarek  
20 Listopad 2011, 17:40
Pani Ania uczyła mnie włoskiego w Empiku i dzięki Niej w bardzo krótkim czasie udało mi się przygotować do wyjazdu na Erasmusa do Włoch. Zaczynałem od zera a po niecałym roku byłem w stanie komunikować się po włosku na takim poziomie, żeby dogadać się na uczelni. Zajęcia były ciekawe i dobrze rozplanowane (odpowiednia równowaga pomiędzy słownictwem, gramatyką, dyskusją itp.). Naprawdę polecam – oprócz tego, że p. Ania potrafi uczyć włoskiego to jeszcze zarazi was pasją do tego kraju…

27.
 Ilona  
19 Listopad 2011, 14:28
Pani Ania Skarżyńska ma wszystkie cechy dobrego nauczyciela: cierpliwość, rzetelność, wiedzę, asertywność, ale ma również to, co czyni z niej nauczycielkę wybitną: empatię i autentyczną sympatię dla ucznia. Nauka w Uniwersitalisie sprawia więc prawdziwą przyjemność i poczucie, że jest się akceptowanym i lubianym. Jest to nauka intensywna, rzetelna i bezstresowa. Na lekcje chodziłam zawsze chętnie i z przyjemnością. No i jeszcze: miłość do Włoch, do antycznej kultury, wspaniałej kuchni, pięknej przyrody i całego bogactwa tego kraju. Tego szukałam i to jest główny powód mojej chęci nauczenia się włoskiego. Pani Ania tego mi również dostarczyła i uwiarygodniła moją fascynację tym krajem. Chwała jej za to.

26.
 Maja  
19 Listopad 2011, 13:05
Naukę włoskiego na UW rozpoczęłam z bardzo pragmatycznego powodu - chronicznego lenistwa. Nie byłam w stanie zmusić się do regularnego chodzenia na lektoraty, więc bat kartkówki i egzaminu nad głową był jedynym rozwiązaniem. Rok zajęć z Panią Skarżyńską pozwolił mi na pokonanie nieprzekarczalnej do pory granicy między znajomością podstaw języka a jego rzeczywistym rozumieniem i możliwością komunikowania się z "nativami". Ogromne doświadczenie dydaktyczne oraz (tak mi potrzebna) dyscyplina i przemyślana organizacja zajęć to tylko niektóre z powodów dla których zajęcia Pani Skarżyńskiej zaliczam do najlepszych na jakie chodziłam. Pani Anna choć w pierwszym kontakcie sprawia wrażenie trochę surowej, z perspektywy czasu jest tym wymagającym nauczycielem, którego wspominamy najlepiej, bo nauczył nas najwięcej.  
Biada Wam Ci, którzy nie uczyli się słownictwa z jej kserówek!:)

25.
 Sara  
19 Listopad 2011, 12:06
Uczyłam się u pani Ani Skarzyńskiej przez rok na UW i mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z najlepszych lektorów, z którymi miałam styczność. To nie jest typ nauczyciela, który ma wiedzę, ale nie umie jej przekazać. Oprócz ogromnej wiedzy ma świetne podejście pedagogiczne. Materiał był zawsze bardzo bogaty, uporządkowany i podany w przyjemny sposób. A to co najbardziej mi się podobało to dobór takiego słownictwa i zwrotów, które rzeczywiście są w użyciu, a nie tylko zalegają w podręcznikach od 30 lat. Dzięki temu w czasie kilku miesięcy spędzonych później we Włoszech nie miałam żadnych problemów z dogadaniem się z "żywymi" Włochami. Jednym słowem: polecam!  

24.
 Aleksandra  
18 Listopad 2011, 23:20
Pani Anna uczyła mnie włoskiego przez rok i były to miesiące bardzo intensywnej nauki. Kładzie ogromny nacisk na słownictwo, idiomy, synonimy i antonimy - większość słówek poznałam właśnie dzięki niej i jej doskonale zorganizowanym materiałom dydaktycznym, które ułatwiały wkuwanie nowych terminów. W swoich zajęciach nie pomija także tła kulturowego, tak istotnego dla nauki języka. Pani Anna jest osobą wymagającą, ale jeśli komuś zależy na włoskim, tylko zmotywuje go to do działania :) Polecam i pozdrawiam!

23.
 paweł  
18 Listopad 2011, 21:54
Gorąco polecam, p. Ania uczy rzetelnie i skutecznie.

22.
 Agnieszka  
18 Listopad 2011, 11:01
Powiem krótko p. Ania jest świetną osobą! Jej zajęcia są ciekawe i zaskakujące. nigdy nie uczył mnie ktoś bardziej zaangażwoany jak ona.  
Dzięki p. Ani można zakochać się we Włoszech i języku, a nauka gramatyki już nie wydaje się taka straszna :):)  
Gorąco polecam naukuę w Universitalis!  

21.
 Klaudia  
18 Listopad 2011, 10:54
Zdecydowanie polecam.  
Miałam zajęcia z Anna Skarzyńską i uważam, że były bardzo wartościowe. Poziom nauczania i podejście do przedmiotu zasługują na pochwałę. Ogrom wiedzy tej lektorki czasami potrafił mnie przerazić ;) A tak poważnie, to super atmosfera i profesjonalizm podobały mi się najbardziej! Polecam i pozdrawiam!

20.
 Julita  
18 Listopad 2011, 10:08
Kochani Italofile (lub najzwyczajniej w swiecie Ci, ktorzy, przynajmniej na poczatku, chca nauczyc sie wloskiego ze wzgledow tylko i wylacznie praktycznych)!!!  
Jestem zdania, ze najszczersza i najsluszniejsza opinia, jaka moge wyrazic o efektach nauki wloskiego z p. Skarzynska, powinna byc oparta na moich osobistych doswiadczeniach. I w tym miejscu pragne powiedziec: chapeau bas! (tak, wiem, ze to po francusku, to nie miala byc probka mojej doskonalej wloszczyzny :P). Wrzuce tu teraz troszke konkretnych danych (rowniez ilosciowych): nauke wloskiego rozpoczelam od totalnego zera. Po roku nauki u p. Skarzynskiej poznalam praktycznie wszystkie czasy gramatyczne i ogromna ilosc slownictwa, spokojnie i bez stresu moglam sie porozumiec z rodowitym Wlochem. Po 1 roku nauki!!! System uczenia sie wloskiego proponowany przez p. Skarzynska moim zdaniem jest niezawodny, oparty na systematycznej i uczciwej pracy ale rowniez na ogromnej satysfakcji samego studenta z osiagnietych wynikow. To idealna wspolpraca nauczyciela i ucznia, w ktorej nie moze zabraknac checi ani z jednej, ani z drugiej strony-dlatego w mojej opinii przynosi takie efekty! Ach i zapewniam, ze KAZDY, nawet najgorliwszy sabotazysta kultury wloskiej po zajeciach u p. Skarzynskiej stanie sie Italofilem, bo oprocz swietnej znajomosci jezyka z Jej zajec wyniesiecie rowniez milosc do Italii!!! Polecam!

19.
 Ola  
18 Listopad 2011, 08:46
Ciao a tutti! :)  
Tak jak wiekszosc z was tez jestem zdania, ze to swietna szkola, gdzie mozna nauczyc sie jezyka wloskiego. Oczywiscie wszystko zalezy od dobrego nauczyciela/nauczycielki. A w tym przypadku kazdy sie ze mna zgodzi, ze p. Skarzynska nia jest. Wspominam jeszcze do dzisiaj zajecia na uw con nostalgia!  
Polecam wszystkim szkole Universitalis!

18.
 d.st  
18 Listopad 2011, 01:25
Zajęcia prowadzone w sposób konkretny, uporządkowany i ciekawy. Sumienność jest (obowiązkowa) mile widziana, co w rezultacie przekłada się na efekty. Zaangażowanie oraz ogólne kompetencje prowadzącej mobilizują do doskonalenia własnej, zdobytej wiedzy. Atmosfera w SJW Universitalis jest przyjazna. Po wypełnionych obowiązkach nie brakuje czasu na swobodną, interesującą dyskusję na każdy ( :) ) temat. Za wszystkie te rzeczy serdecznie dziękuję!

17.
 Paula  
18 Listopad 2011, 00:18
Mam przyjemność uczestniczyc w zajeciach z pania Ania od 9 miesiecy, musze przyznac ze na kazde spotkanie w Universitalisie biegne z zapalem i energia, bo kazda lekcja to prawdziwa skarbnica wiedzy, uplywajaca w bardzo bardzo milej i przyjaznej atmosferze :) Zajecia są profesjonalne, starannie przygotowane, na najwyzszym poziomie, dostajemy bardzo duzo materialow dodatkowych dotyczacych gramatyki czy kultury Wloch, gramy w gry, zeby utrwalic wiedze poprzez zabawe, uczymy sie wiele wiele nowych slówek opracowanych tematycznie i wyczerpująco, sluchamy, piszemy i przede wszystkim mowimy...parliamo italiano (i juz wcale to nie jest męczarnia, nie nie :) Pani Ania zaraża swoim zapalem i pasja do nauki jezyka wloskiego, zawsze odpowie na kazde pytanie rzetelnie i cierpliwie :)  
 
Allora, goraco, z czystym sumieniem polecam nauke w Universitalisie kazdemu komu naprawde zalezy zeby nauczyc sie jakze pieknego jezyka wloskiego :)

16.
 mateusz  
05 Listopad 2011, 11:25
Rok zajęć z p. Skarzyńską to był rok "skoku", największego progresu w nauce włoskiego. Od niemal zerowej znajomości języka udało się dobić do poziomu umożliwiającego mniej więcej bezproblemowe (czyli bez ciągłego grzebania w słowniku) przeczytanie książki... może nie był to Gadda, ale zawsze coś (czyli Faletti). Polecam p. Skarzyńską. Bardzo dobrze uczy. I polecam się skupić, bo z pustego i Salomon nie naleje.

15.
Justyna  
 20 Październik 2011, 14:59
Gorąco polecem naukę w Szkole Universitalis. To jest już mój 3 semestr w szkole ze 100% zadowoleniem. I mam przyjemność mieć zajecia z samą Panią Dyrektor :)  

14.
 Cate  
16 Październik 2011, 20:36
Pani Ania to niezwykła osoba, która potrafi pobudzić do działania i zarażać swoją pasją. Jej wiedza i kompetencje językowe na najwyższym poziomie sprawiają, że człowiek chce się rozwijać i piąć coraz wyżej. Pani Ania zawsze była dla mnie wzorem, dzięki niej postawiłam na rozwój w kierunku języka włoskiego i dlatego dziś pozdrawiam Was z Turynu:)

13.
 Katarzyna  
01 Październik 2011, 01:09
Po wakacyjnej przerwie zawitałam do Universitalisu. Nie, ta przygoda nie zaczęła się dziś, ale rok temu. Z przyjemnością przeszłam przez furtkę, by wkroczyć w cichy zaułek Starego Miasta, gdzie znajduje się szkoła. Z cichą satysfakcją odnalazłam to, co zachowałam w pamięci. Przytulne miejsce i to, że poczułam się, jakbym właśnie składała komuś wizytę. Oczywiście od progu wita mnie przyjazny uśmiech mojej pani lektor.  
Czy tak właśnie można napisać o szkole językowej? Tak, bo Universitalis to szkoła wyjątkowa, która wykracza poza standardy większości ofert znanych nam szkół języków obcych. Warto dodać, że Universitalis to szkoła wyłącznie języka włoskiego. Dlaczego to ważne? Z doświadczenia wiem, że szkoły, które oferują zbyt wiele, nie są w stanie przekazać pasji do języka. A Universitalis to szkoła, która powstała z pasji, pasji do języka włoskiego, a co za tym idzie, Włoch, ich kultury, w jej szerokim wymiarze, bo przecież „Słoneczna Italia” niejedno ma imię :)  
A zatem, ta koncentracja wpływa na jakość zajęć, dobór materiałów (w tym audiowizualnych) i rzecz jasna, kadry.  
O tym, jaką pracę wkłada w atrakcyjność zajęć lektor pisało już wielu moich poprzedników.  
Dodam jedynie, że niejednokrotnie miałam wyrzuty sumienia, kiedy nie odrobiłam pracy domowej, lub nie przygotowałam się do zajęć. Czułam, że za dane mi zaangażowanie, sama też powinnam się odpłacić.  
W ubiegłym roku na nowo odkryłam Włochy. Nie mam na myśli pakowania walizek... I tu chyba kryje się największy sukces lektora. Na naukę włoskiego zdecydowałam się z pragmatyzmu, zajęcia narzucono mi jeszcze w czasach liceum. Włochy nigdy nie były w kręgu moich zainteresowań, moje myślenie było więc stereotypowe. W tym roku muszę zmierzyć się z egzaminem językowym.  
Muszę... i chcę. Będę uczyć się włoskiego, z Universitalisem, to znaczy, z przyjemnością :)

12.
tw  
26 Wrzesień 2011, 20:37
Bardzo cenię sobie naukę w Universitalis, to nie tylko czysta przyjemność, ale także znakomite efekty czego dowodem jest zdanie przeze mnie matury po roku (!) nauki.

11.
 Stanisław  
24 Wrzesień 2011, 13:59
Przyszedłem do Pani Ani w sytuacji kryzysowej, rok przed egzaminem certyfikacyjnym na studiach na poziomie B1 (po obniżeniu). W chwili pierwszych zajęć byłem tak właściwie na poziomie słabego a2. Zanim trafiłem do Pani Ani odbiłem się od 3 różnych miejsc w których uczyłem się włoskiego, z bardzo marnymi rezultatami. Pani Ania była pierwszą osobą, która potrafiła zarówno mnie pozytywnie zmotywować jak i przekazać wiedzę w przystępny i zrozumiały dla mnie sposób.  
 
Cały roczny kurs niezwykle intensywnej nauki prowadzony był na najwyższym możliwym poziomie i w bardzo miłej atmosferze. Kiedy w końcu przyszedł moment egzaminu czułem, że naprawdę mogę go zdać i faktycznie udało się!!! :) Dzięki Universitalis podniosłem swoją wiedzę z języka włoskiego o de facto 3 poziomy i zdałem egzamin na poziomie B1.  
 
Gorąco polecam, nauka na najwyższym poziomie w super atmosferze :))

10.
 Ada  
20 Wrzesień 2011, 09:47
Zaczęłam się uczyć języka włoskiego troszkę bardziej ze względów praktycznych (sytuacja życiowa) niż przyjemości. Po 2 latach nauki z panią Anią(pierwszy w empik school, drugi w Universitalis) pojechałam na wakacje do Włoch i pełna zaskoczenia nie miałam problemu ze skomunikowaniem się. Przede mną kolejne lata nauki i nie mam zamiaru rezygnować z tak dobrej szkoły i tak dobrej lektorki.  
 
Zajęcia w Universitalis są samą przyjemnością. Dużo praktycznych rzeczy, gry, które umacniają znajomość różnych zagadnień, gramatyka przedstawiona w sposób przystępny, dużo ćwiczeń utrwalających wiedzę.  
Grupy są małe co bardzo ułatwia komunikację i dostosowanie poziomu grupy do każdej osoby.  
 
Wszystkim serdecznie polecam! :)

9.
 Maria  
19 Wrzesień 2011, 08:30   
 
Odkryłam Włochy dopiero kilka lat temu i zrozumiałam, że bez znajomości włoskiego nigdy naprawdę nie poczuję tego kraju.  
 
Odkryłam Universitalis w pażdzierniku ubiegłego roku i, mając niewielkie początki, zostałam zakwalifikowana do grupy A2.  
 
Sama będąc lektorką angielskiego mam bardzo sprecyzowane oczekiwania względem nauczania języka: oczekuję klarownego wytłumaczenia zagadnienia, utrwalenia przy pomocy ćwiczeń, rozliczania mnie z konsekwentnej pracy. Inne aspekty wchodzenia w język biorę na siebie.  
 
Ania wychodzi daleko poza moje oczekiwania - w jej metodzie bardzo cenię, obok profesjonalizmu, zaangażowanie emocjonalne, zróżnicowanie materiałów dydaktycznych, atmosferę miejsca oraz mnogość działań uzupełniających, które umożliwiają całkowite zanurzenie się w kulturze.  
 
W tym roku, w czasie pobytu we Włoszech komunikowałam się już w języku włoskim. Chwilowo na poziomie A2+ , ale bardzo wierzę w skuteczność metody Universitalis.  
 
BUON COMPLEANNO! :)  

8.
 Pam  
18 Wrzesień 2011, 12:32
Całkowicie zgadzam się z opiniami powyżej. Sama jestem studentką italianistyki i wiem jak ważne jest aby nauczyciel potrafił przekazać wiedzę w sposób który pozwoli osobie która nigdy nie uczyła się języka włoskiego nie czuć chaosu w swoich postępach w nauce. Pani Ania jest w tym mistrzynią! Oprócz ogromnej wiedzy, determinacji w tym co robi i pasji potrafi przedstawić każde najtrudniejsze zagadnienie gramatyczne w sposób prosty i klarowny.  
 
Polecam każdemu kto pragnie się nauczyć języka włoskiego na wysokim poziomie wybór tej szkoły bo to co ją wyróżnia na tle inny to nie tylko przyjazna atmosfera ale co najważniejsze poziom nauczania!

7.
 agnieszka  
16 Wrzesień 2011, 15:42
Najlepsza szkoła języka włoskiego w całej Warszawie!!!  
Język sam w sobie jest przecudowny, a sposób jego "zaserwowania" przez Panią Anię jest godzien największego mistrza!! Tego języka po prostu nie można się nie nauczyć z taką nauczycielką. Zawsze otwarta na sugestie, wprowadzająca urozmaiconą formę prowadzenia zajęć oraz pełna chęci niesienia pomocy.  
Profesjonalizm na najwyższym poziomie.  
Serdecznie polecam i szkołę i nauczycielkę!  
ZAPISUJCIE SIĘ DO UNIVERSITALIS JEŚLI CHCECIE MÓWIĆ PO WŁOSKU I UCZYĆ SIĘ GO Z PRZYJEMNOŚCIĄ.

6.
 katbea  
16 Wrzesień 2011, 00:09
Parafrazując Gombrowicza - Pani Ania najlepszą nauczycielką włoskiego jest. Bezboleśnie i bez stresu ,a przy tym z należytą dokładnością i starannością - to chyba mogłoby być jej "hasło reklamowe".  
Na szkołę trafiłam zupełnym przypadkiem i nigdy tego nie pożałuję, zostaję na dłużej. nawet wtedy kiedy będę już znać włoski do perfekcji ;) Atmosfera jaka panuje na Piekarskiej jest niesamowita. Lekcje są bardzo przyjemne i ciekawe, także nawet nie wiadomo kiedy ta cała wiedza wchodzi sama do głowy. Na każdych zajęciach jest doskonalenie wszystkich umiejętności - od pisania przez słuchanie aż po gramatykę. Jednak, co jest ogromnym plusem metod dydaktycznych Pani Ani, nacisk kładziony jest na mówienie. Pozwala to na ćwiczenie poznanych zwrotów, czasów w praktyce.  
Moim zdaniem, największą zaletą Pani Ani jest to,ze uczy z pasją. Widać,że robi to co kocha i że sprawia jej to wielką przyjemność.  
 
Każdemu, kto chce zgłębić tajniki kultury i języka cudownej Italii gorąco polecam Universitalis, bo jeśli się uczyć to u najlepszych!

5.
 Joanna  
15 Wrzesień 2011, 08:17
Nie znam lepszej nauczycielki języka włoskiego. Zawsze ma wszystko przemyślane, materiały przygotowane do perfekcji. Potrafi ocenić możliwości nauczenia się języka u uczniów. Motywuje do pracy. Jest bardzo wymagająca i to i się podoba Pięknie mówi po włosku!!!!! Do tego miejsce, w którym znajduje się szkoła, blisko centrum, lepiej nie można trafić. Polecam z całego serca. Uczcie się u Pani Ani.
 
4.
 Kaczuszka  
15 Wrzesień 2011, 00:28
Hmmm zgadzam się w 100% z moimi przedmówcami i zastanawiam się co mogę dodać od siebie. Z Panią Anią znamy się już dłuuuugo, natomiast w szkole Universitalis spędziłam pół roku. Zajęcia były interesujące i bardzo dużo wiedzy z nich wyniosłam. Lecz dla mnie najważniejsze było to, że tematy zajęć i sposób ich prowadzenia był dostosowane do moich indywidualnych potrzeb. Z wielką przyjemnością w każdy poniedziałek wstawałam raniutko aby z uśmiechem na twarzy popędzić na zajęcia. Były one prowadzone w sposób ciekawy z wykorzystaniem różnorodnych materiałów. Zarówno ze względu na atmosferę panująca w szkole jak i również wiedzę i kompetencje prowadzącego gorąco polecam Universitalis!  
 
D.

 3.
Kasia  
13 Wrzesień 2011, 15:18
Witam,  
uczyłam się u Pani Skarzyńskiej na UW przez dwa lata, a potem jeszcze rok w szkole Universitalis. Pani Skarzyńska nauczyła mnie języka włoskiego w bardzo przyjemny i kompetentny sposób. Szczególnie dobrze wspominam lekcje interaktywne, a dodatkowym plusem było dla mnie to, że szkoła jest w centrum, blisko metra. Szczerze zachęcam do nauki w Universitalis wszystkich, którzy chcą na prawdę nauczyć się języka włoskiego i nie zmarnować pieniędzy!!!  
Kasia
 
2.
 Paula  
12 Wrzesień 2011, 21:10
Do nauki języka potrzeba wiele chęci, determinacji i pasji.  
Szczegónie do tak pięknego języka, jakim jest język włoski.  
Jego melodyjność, zabawnie brzmiące niektóre słówka, sprawiają, Åle jest on niezwykle przyjemny dla ucha :)  
Jednak moim zdaniem melodyjność to połowa sukcesu, dla mnie prawdziwym pięknem języka włoskiego jest jego bardzo rozbudowana gramatyka, która nie raz przyprawiała mnie o ból głowy, a z którego to bólu wyleczyło mnie Universitalis!  
 
W ciepłej "włoskiej" atmosferze jaką stwarza Universitalis miałam okazję poznać tajniki włoskiej gramatyki, wzbogacić zasób słownictwa i dać się zarazić urokiem włoskiej kultury i kuchni (bo nauka tu, to nie tylko zwyczajne, szkolne robienie ćwiczeń).  
Jednym słowem Universitalis zaszczepił we mnie ową pasję.  
 
Uczę się włoskiego od dwóch lat i śmiało mogę powiedzieć, że ostatni rok mojej nauki, który spędziłam właśnie z Universitalis był dla mnie kluczowy!  
A pojechać do Włoch i usłyszeć od Włocha - "parli veramente bene in italiano" - BEZCENNE !!! :)E !!! :)

1.
 mattia  
11 Wrzesień 2011, 23:05
Zastanawiam sie, co powinienem napisac, by brzmialo oryginalnie i nie przypominalo masowych wypowiedzi z roznych forow internetowych. Chyba nalezy zaczac od tego, ze UniversItalis jest szkola dla tych, ktorzy rzeczywiscie chca sie wloskiego nauczyc. Wszystkie formy congiuntivo i passato remoto w glowie, zaimki osobowe w malym palcu i ogromna pasja do wloskiego - to efekty mojej nauki w szkole na Piekarskiej. Siedze sobie teraz w Mediolanie i pytaja sie mnie Wlosi czesto, jak dlugo tu jestem. Odpowiadam prawde, ze 2 miesiace. Zwykle nastepuje chwila konsternacji i slysze - ale jak to mozliwe, ze tak dobrze mowisz po wlosku? I zwykle odpowiadam: bo uczylem sie w Warszawie rok przed przyjazdem do Wloch. Bo rzeczywiscie mowie dobrze i rzeczywiscie sie uczylem - w UniversItalis :) Meno male che UniversItalis c'e'!


...


Universitalis 2015 © All Rights Reserved